Ketua Pegawai Eksekutif AirAsia Group, Tan Sri Tony Fernandes mendedahkan empat kesan wabak COVID-19 kepada syarikat penerbangan tambang murah itu dalam satu mesej kepada semua pelanggannya.

Menurut Tony, beliau tak pernah menyangka wabak COVID-19 memberi impak yang begitu hebat kepada AirAsia dan dunia secara keseluruhannya.

“Bila [Datuk] Kamarudin [Meranun] dan saya mengasaskan AirAsia hampir 20 tahun lepas, kami mempunyai impian untuk membawa semua orang terbang. Malangnya, impian itu tidak dapat kami tunaikan ketika ini.

“Sekarang adalaha masa yang mencabar. Saya tak pernah sangka, semua orang tak pernah sangka, dan impaknya dirasai oleh semua orang. Jadi saya mahu berlaku jujur kepada anda semua pada masa mencabar ini.”

1. AirAsia tiada pendapatan

Menurut usahawan berusia 55 tahun ini, industri penerbangan sangat terkesan kerana semua syarikat penerbangan tidak mempunyai pendapatan dan bergelut untuk mengekalkan staf sedia ada.

“[Wabak COVID-19] mungkin cabaran terbesar yang [AirAsia] pernah hadapi. Kami tak ada pendapatan, 96% pesawat kami tak dapat diterbangkan, tapi kami masih mempunyai komitmen kewangan yang besar kepada pembekal minyak pesawat dan ejen pajakan kami.”

“Ketika ini kami cuba mengurangkan kos supaya kami dapat terbang semula secepat mungkin dan terus menjadi syarikat penerbangan tambang murah terbaik di dunia.”

2. AirAsia potong gaji pengurusan tertinggi

Disebabkan AirAsia tidak mempunyai sebarang pendapatan ketika wabak COVID-19, Tony memberitahu beliau dan Kamarudin tidak akan mengambil gaji.

“Kami adalah antara syarikat penerbangan yang masih mengekalkan semua staf kami. AirAsia adalah keluarga dan ada berpuluh ribu Allstars yang bergantung kepada kami untuk menjaga keluarga mereka.

“Kamarudin dan saya tidak akan mengambil gaji ketika tempoh ini dan Allstars dari semua cabang bisnes telag bersetuju menerima potongan gaji antara 15-75%, bergantung kepada senioriti, untuk sama-sama berkongsi kesusahan.”

3. Saran pelanggan AirAsia terima credit berbanding refund

Tony turut menyarankan pelanggan AirAsia yang menuntut wang tambang mereka akibat penerbangan yang dibatalkan supaya menerima pulangan secara kredit, berbanding menunggu berbulan-bulan untuk mendapatkan pulangan wang.

“Saya tahu anda mesti mengeluh dengan kelambatan pemulangan semula wang tambang penerbangan anda. Saya menyeru anda supaya menerima kredit sebagai alternatif. Lebih daripada 80% pelanggan kami menerima tawaran kredit dan kami sangat menghargainya.

“Kami menggalakkan anda menerima tawaran kredit kerana ia pantas, boleh digunakan dalam masa 365 hari dan membenarkan anda untuk menukar tarikh penerbangan anda tanpa had.

“Bagaimanapun kami masih menerima permohonan pemulangan wang mengikut kes. Tetapi permohonan yang kami terima sangatlah banyak, ia mungkin mengambil masa 12 hingga 16 minggu.

4. Kerja staf khidmat pelanggan bertambah 10 kali ganda

Tony turut sedar jumlah kerja yang perlu dihadapi oleh staf khidmat pelanggan AirAsia ketika wabak COVID-19.

“Saya juga nak anda tahu saya baca komen anda mengenai AllStar AVA maya kami. Kami mengambil serius komen anda dan sedang menambah baik sistem kami setiap hari.

“Ketika ini pasukan [khidmat pelanggan] dan AVA kami sedang menghadapi soalan dan permintaan yang bertambah 10 kali ganda, yang terdiri daripada setengah juta pelanggan setiap hari.

“Kami sedang bekerja kuat untuk membantu anda semua. Kami telah menggerakkan sokongan tambahan kepada bahagian khidmat pelanggan, termasuk 1,800 Allstars dari bahagian lain yang sukarela membanty, untuk membantu anda di LiveChat, Facebook Messenger, Twitter dan WeChat 24/7.”

Baca juga artikel kami lain yang mungkin menarik untuk anda: