Baginda, Sultan Ibrahim, Yang di-Pertuan Agong Malaysia telah mengurniakan kereta baharu kepada pegawai-pegawai Istana Negara daripada pelbagai pangkat sebagai pengiktirafan terhadap sumbangan dan perkhidmatan cemerlang mereka.

Menurut satu kenyataan yang disiarkan di laman Facebook rasmi Baginda, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar juga telah memberikan pelbagai bantuan kepada mereka yang memerlukan.

“Baginda telah lama mengurniakan kereta kepada pegawai-pegawai kerajaan negeri, pegawai daerah, doktor perubatan dan jururawat.

“Sebagai contoh, pada tahun 2010, Baginda dengan murah hati mengurniakan 11 buah kereta dan lapan buah motosikal besar kepada Pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM).

“Pada tahun 2018, Baginda mengurniakan sebuah Proton Suprima kepada semua pegawai daerah di Johor,” tulis kenyataan tersebut.

Kenyataan itu menambah bahawa Baginda juga telah mengurniakan 10 buah Perodua Myvi kepada jururawat yang bertugas di Hospital Sultanah Aminah di Johor Baru pada bulan September 2020 sebagai tanda penghargaan kepada pasukan perubatan.

Pada tahun 2021, Baginda mengurniakan tiga buah kereta Proton X70 kepada tiga orang doktor yang bekerja dalam pasukan perubatan di Istana Johor.

Tahun lalu, raja mengurniakan 10,000 bungkusan beras percuma seberat 10 kilogram setiap satu untuk membantu golongan miskin dan berpendapatan rendah di Johor.

Dalam pos yang sama, beberapa foto turut dimuat naik menunjukkan Baginda menyerahkan sebuah kereta Proton X90 kepada Ketua Polis Negara Tan Sri Razarudin Husain.

Selain itu, sebuah kereta juga dianugerahkan kepada Datuk Paduka Maharaja Lela Istana Negara, Datuk Azuan Effendy Zairakithnaini dan pegawai agama Istana Negara Datuk Munir Md Salleh.

Turut menerima hadiah kereta daripada Baginda adalah bekas Pengawal Diraja Istana Negara Major Jeneral Datuk Indera Zahari Mohd Ariffin dan Kolonel (B) Datuk Nazim Mohd Alim.

Hadiah daripada Baginda disampaikan oleh Pengawal Diraja Istana Negara semasa Datuk Zailani Hashim sebagai pengiktirafan terhadap sumbangan dan perkhidmatan cemerlang semua penerima.

Sumber: