Sudah menjadi amalan biasa dalam kalangan kita menggunakan putik kapas (cotton bud) untuk membersihkan telinga, tanpa mengira golongan dewasa dan kanak-kanak. Mungkin ada juga ibu bapa yang menggunakannya untuk bayi mereka.

Mungkin kita merasakan seperti satu kepuasan dan beranggapan telinga sudah pun bersih tetapi dalam tidak sedar perkara ini sebenarnya boleh mengundang bahaya buat kita diri sendiri.

Sebagai contoh, satu video dikongsikan oleh seorang pakar audiologi dari bandar Oadby, Leicester, Neel Raithatha pastinya akan membuatkan anda berfikir banyak kali untuk terus menggunakan putik kapas atau tidak.

Video berdurasi dua minit empat saat itu menunjukkan proses yang begitu kompleks dalam usaha Neel Raithatha untuk mengeluarkan kapas yang tertinggal di dalam telinga seorang pesakitnya.

Menurut sumber Mirror UK, pesakit tersebut cuba untuk menghilangkan kegatalan pada telinga dan tanpa disangka-sangka beliau mendapati putik kapas tersebut terperangkap dalam telinganya.

Saksikan rakaman video yang dimuatnaik oleh Caters Clips memaparkan saat-saat getir dihadapi pesakit ini sehingga putik kapas itu berjaya dikeluarkan oleh Neel Raithatha.

Kredit foto: Caters Clips