Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) hari ini memberi amaran kepada penjual Samsung TV Box untuk tidak sesekali menyalahgunakan label MCMC untuk tujuan menjual peranti itu.

Dalam satu kenyataan hari ini, suruhanjaya itu menjelaskan bahawa pelabelan MCMC dan Sirim pada peranti itu tidak ada kaitan dengan kelulusan untuk mana-mana permohonan bagi menyiarkan dan memuat turun mana-mana filem, drama atau apa-apa kandungan yang tertakluk kepada hak cipta tanpa kebenaran.

Malah, label MCMC dan pensijilan yang dikeluarkan oleh Sirim pada peranti tersebut hanyalah untuk menyatakan bahawa modul WiFi dan Bluetooth telah mematuhi piawaian teknikal MCMC.

MCMC berkata amaran itu dikeluarkan kerana sesetengah penjual didapati menggunakan label MCMC untuk mengelirukan pembeli memikirkan bahawa suruhanjaya itu membenarkan penjualan Peti TV Android yang ada sijil Sirim untuk streaming dan menyalin kandungan yang ada hak cipta secara haram.

“SKMM tidak akan berkompromi dengan sebarang penyalahgunaan label MCMC oleh penjual Android box,” katanya.

Suruhanjaya itu turut mengatakan bahawa mereka tidak akan teragak-agak untuk mengambil tindakan seperti membatalkan label persijilan dan memerintahkan penarikan semula semua Android box, sama ada yang sudah dijual atau masih di pasaran.

MCMC juga mengingatkan orang ramai supaya tidak tertipu oleh tawaran Android Box TV yang mengandungi aplikasi untuk memuat turun atau menyiarkan bahan tanpa kebenaran.

“Ia adalah jenayah yang boleh dihukum oleh undang-undang,” katanya.

MCMC berkata antara Oktober 2018 dan Januari 2020, mereka telah mengeluarkan notis kompaun berjumlah RM67,000 untuk empat pertuduhan membeli dan menjual kotak TV Android yang tidak sah.

Dalam tempoh yang sama, tujuh kes lain dibawa ke mahkamah, melibatkan denda berjumlah RM194,500.

Orang ramai digalakkan untuk memuat turun aplikasi Cek Label Anda atau menggunakan laman web https://ecomm.sirim.my untuk memastikan bahawa sebarang peralatan komunikasi yang mereka ingin beli sah dan diperakui.