Ketika ini, ramai orang mempertikaikan keadilan sistem undang-undang Malaysia kepada mangsa pemandu mabuk yang mahu menuntut keadilan dan ganti rugi.

Ada yang kata undang-undang sedia ada di bawah Akta Pengangkutan Jalan 1987 (Akta 333) belum cukup ketat. Perdana Menteri sendiri mengakui hakikat ini dan telah mengarahkan agar pindaan segera dibuat.

Dan ada juga yang mengatakan sistem undang-undang Malaysia tidak adil kerana jika pemandu mabuk yang didapati bersalah didenda, denda tersebut hanya diberikan kepada kerajaan sahaja. Bukan kepada keluarga si mati.

Benarkah isu ini? Peguam dan penulis, Mufarwa Farid menjelaskan isu ini di bawah:

Cukup ramai dah yang ulas tentang kes pemandu mabuk langgar orang sampai mati ni.

Jadi, aku tak nak ulas tentang hukuman dan pendapat aku tentang undang-undang pemandu mabuk yang bunuh orang ni.

Cuma, aku tertarik dengan beberapa komen mengatakan yang sistem undang-undang Malaysia tidak adil sebab, kalau pemandu tu didapati bersalah, denda tu hanya diberikan kepada kerajaan sahaja, dan tidak kepada keluarga si mati.

Sebenarnya, ya, duit denda tu takkan diberikan kepada keluarga si mati.

Namun begitu, sebenarnya, ada cara untok keluarga si mati ni dapat ganti rugi daripada pemandu mabuk ni.

Keluarga boleh failkan saman ke atas pemandu mabuk tersebut.

Bila boleh saman ni?

Sekarang pun boleh.

Maknanya, pemandu mabuk ni akan menghadap 2 mahkamah berbeza. Satu, mahkamah yang bicarakan kes jenayah dia. Dua, mahkamah yang bicarakan kes saman keluarga si mati.

Mahkamah tu, Hakim nya bukan orang yang sama, perbicaraannya bukan pada tarikh yang sama, dan hukuman pun takkan sama.

Yang sedang diorang alami sekarang ni adalah, prosedur jenayah.

Yang kita nak minta saman-saman ini adalah prosedur sivil.

Dua benda yang berbeza. Satu, negara Malaysia saman. Dua, keluarga si mati saman.

Dalam undang-undang Malaysia, mana-mana ahli keluarga yang merasai kesakitan atau suffer ke atas kematian yang dilakukan oleh orang lain, ada hak untok menyaman.

Keluarga si mati boleh minta sekurang-kurangnya 2 claim ganti rugi daripada pemandu mabuk.

Yang pertama, Dependency Claim.

Iaitu, tuntutan keluarga si mati yang menuntut agar pemandu mabuk ini bayar sejumlah wang yang sepatutnya arwah boleh provide kalau arwah masih hidup sampai umur 55 tahun.

Hak ini telah termaktub dalam Seksyen 7(3) Akta Undang-Undang Sivil 1956.

Contohnya, arwah ni masa hidup, dia provide RM2500 sebulan untok menyara keluarga. Maka, ada pengiraan tentang saraan ini, yang syaratnya, saraan itu WAJIB directly kepada ahli keluarga yang betul-betul menerima duit tersebut.

Agak panjang bab pengiraan ini, yang tak perlu diulas panjang di sini. Perlu rujuk Peguam masing-masing. Sama ada kiraan itu diterima atau tidak, ianya tertakluk kepada keputusan Hakim.

Yang kedua, Bereavement Claim.

Keluarga si mati boleh tuntut pemandu mabuk ni untuk ‘bayar’ kesedihan yang dialami satu keluarga sebab matinya si arwah.

Contohnya, disebabkan arwah meninggal, anak-anak menangis sebut-sebut nama arwah siang malam, isteri jadi macam orang gila sebab hilang tempat bermanja, suami rasa trauma sebab isteri mati dalam keadaan tragis.

Namun, tuntutan ini tak boleh lebih RM30,000 dan umur sehingga 60 tahun.

Yang ketiga, Loss Of Support.

Berbeza dengan Dependency tadi, Loss Of Support ni lebih kepada perbuatan yang tak keluarkan duit. Ianya tuntutan ke atas kehilangan tempat untok bergantung dari segi tenaga.

Contohnya, arwah merupakan ibu yang ada anak kecil. Suami memang bergantung kat arwah untok jaga anak, dari bagi susu, mandikan, pakaikan baju dan tidurkan anak tersebut. Disebabkan arwah dah meninggal, takda siapa nak buat kerja-kerja tu.

Maka, suami dia boleh tuntut ganti rugi kat pemandu mabuk tu tentang kehilangan support ini.

Yang keempat, Estate Claim.

Yakni, tuntutan kecederaan si mati. Keluarga tersebut boleh tuntut kepada pemandu mabuk ini sejumlah bayaran disebabkan ‘kesakitan’ yang dialami oleh si mati.

Hak ini telah termaktub dalam Seksyen 8(5) Akta Undang-Undang Sivil 1956.

Kalau arwah masih hidup, arwah lah yang buat tuntutan ini. Tapi, sebab arwah sudah pergi, keluarga arwah pula yang menuntut, tapi, hanya bergantung kepada laporan perubatan doktor.

Sebab apa kena bergantung laporan perubatan doktor? Sebab, keluarga tak tahu pun si mati ni sakit macam mana. Tuntutan ini memang banyak bergantung kepada laporan perubatan.

Keluarga boleh tuntut kesakitan, penderitaan semasa kemalangan dan kehilangan tubuh badan si mati. Jumlah tersebut tidak dispesifikkan, dan keluarga boleh letak seberapa banyak yang dimahukan. Namun, semuanya terserah kepada Hakim.

Dalam tuntutan ini juga, keluarga boleh tuntut bil hospital, duit transport dan duit baiki kenderaan yang terlibat dalam kemalangan.

Yang kelima, tuntutan kos guaman.

Sekiranya keluarga si mati menang, keluarga boleh tuntut supaya pemandu mabuk ini membayar kesemua kos guaman mereka.

Bagi Dependency Claim, Bereavement dan Loss of Support ni, tempoh untok mulakan saman adalah dalam tempoh 3 tahun selepas kematian. Kiranya, kalau meninggal 21 Mei 2020, last untok saman adalah 20 Mei 2022. Lepas 20 Mei 2022 ni, keluarga tak boleh tuntut claim ni.

Bagi Estate Claim, tempoh untok mulakan saman adalah dalam tempoh 6 tahun selepas kematian.

Kalau keluarga ni menang, lepas tu, pemandu ni masuk penjara pulak sebab kalah kes jenayah, lepas tu dia tak nak bayar saman tu. Macam mana?

Kalau pemandu ni dah kalah saman, tapi tak nak bayar, ada beberapa perkara yang keluarga ni boleh buat:

– Minta Mahkamah supaya arahkan PDRM sita semua aset dan barang yang dia ada, kemudian lelong sampai cukup duit.

– Minta orang lain yang berhutang dengan pemandu mabuk ni supaya lepas ni, segala hutang tu dibayar kepada keluarga itu sahaja.

– Jual share syarikat pemandu mabuk ni kalau ada.

– Minta Mahkamah Declare pemandu mabuk ni bankrap sekiranya pampasan melebihi RM50,000.

Berdoalah kita agar makin tingkat kesedaran pemabuk-pemabuk ini supaya jangan jadi bodoh memandu masa kepala pening.

Dan berdoa, agar Tuhan lindungi kita menjadi kedua-dua pihak. Doa agar Tuhan tak jadikan kita mangsa dan tak jadikan kita pemangsa.

Ketika ditanya oleh pembaca, bagaimana nak bayar kos guaman peguam yang berjuang di mahkamah untuk pihak mangsa, Tuan Mufarwa Farid menjawab:

“Ada ramai peguam bahagian accident yang tak ambil apa-apa bayaran awal. Part ini, anda kena betul-betul survey peguam mana yang boleh dipercayai.”

Beliau menjelaskan lagi kepentingan memilih peguam yang betul-betul dipercayai:

“Sekiranya kalah, kita yang kena bayar kos guaman pemabuk. Kira tak dpt apalah. Jadi, sblm pursue saman, peguam kena betul2 jujur chances menang tipis atau tak. Tu etika profesional peguam. Dia tak boleh main sebat je kes kata confirm menang. Kena jujur.

“Kalau peguam tipu kata kes tu confirm menang walhal sebenarnya peluang nak menang itu tipis, kita tak boleh saman peguam tersebut. Sebaliknya kita boleh lapor kepada lembaga guaman. Lembaga guaman kemudiannya akan ambil tindakan seperti gantung lesen guaman.”

Baca juga artikel lain yang berkaitan:

Sumber: