Masalah teknikal yang dialami oleh pengguna sewaktu permohonan pusingan kedua janji temu vaksin AstraZeneca semalam diakui oleh YB Khairy Jamaluddin. Sebagai Menteri Penyelaras Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK), beliau memohon maaf atas masalah tersebut dan menyifatkan isu tersebut tidak sepatutnya berlaku.

Terdapat beberapa isu teknikal yang diakui sendiri oleh beliau seperti tarikh dipaparkan di skrin menunjukkan warna kelabu dan bukan lagi hijau, menyebabkan pengguna menekan tanpa henti hanya untuk diberitahu slot tempahan telah penuh. Kebanyakkan pengguna juga tidak dimaklumkan sama ada permohonan yang mereka isi sewaktu proses tempahan tersebut berjaya diterima ataupun tidak.

Unit Permodenan Tadbiran dan Perancangan Pengurusan Malaysia (MAMPU) akan menyiasat kelemahan sistem memproses permintaan vaksin tersebut bagi mengenalpasti punca masalah serta kelemahan sistem diguna pakai untuk tindakan selanjutnya. Sementara itu, Vaksin AstraZeneca akan dimasukkan dalam Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) berikutan sambutan menggalakkan yang diterima orang ramai sepanjang tempahan vaksin itu dibuka secara sukarela sepanjang fasa satu dan dua sebelum ini.