Menteri Pengangkutan Anthony Loke memberi jaminan bahawa kementeriannya akan melakukan segala yang mungkin untuk mendapatkan kelulusan Kabinet bagi menandatangani kontrak baru dengan Ocean Infinity untuk menyambung semula pencarian penerbangan Malaysia Airlines MH370 yang hilang sepuluh tahun lalu.

Beliau berkata, kementeriannya akan mengambil tindakan terhadap perkara itu secepat mungkin.

“Saya gembira kerana ada kemajuan dalam beberapa penyelidikan baru dan teknologi baru yang telah dibentangkan (kepada kami) dan kami benar-benar berharap pencarian itu dapat menemukan pesawat tersebut, serta memberikan kebenaran kepada waris terdekat.

“Sekali lagi, kami berdiri bersama anda (keluarga mangsa tragedi MH370). Kami akan terus menyokong dan berdiri bersolidariti dengan semua waris terdekat,” katanya semasa ucapan beliau pada “MH370: 10 Tahun Berlalu” yang diadakan di sebuah pusat beli-belah di sini pada hari Ahad.

Loke berkata, beliau juga telah mengarahkan Kementerian Pengangkutan untuk menjemput Ocean Infinity ke Malaysia untuk memberi taklimat mengenai cadangan terbaru mereka yang berdasarkan prinsip “tiada penemuan, tiada bayaran”.

“Kami kini menunggu mereka memberikan tarikh yang sesuai dan saya berharap dapat bertemu dengan mereka tidak lama lagi. Kerajaan Malaysia tetap dalam azam kami untuk mencari MH370.

“Saya berharap keluarga dan rakan-rakan mangsa akan terus kuat. Anda mendapat simpati terdalam kami dan akan sentiasa ada dalam fikiran dan doa kami. Lebih penting lagi, kami akan berdiri bersama anda,” tambahnya.

Jumaat ini (8 Mac) menandakan satu dekad sejak tragedi pesawat yang hilang tanpa jejak, meninggalkan banyak soalan yang tidak terjawab dan ahli keluarga penumpang dalam keadaan tergantung.

Pada malam 8 Mac 2014, pesawat Malaysia Airlines dengan 239 orang di dalamnya berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur ke Beijing tetapi hilang dari skrin radar kira-kira dua jam selepas berlepas.

Selepas itu, operasi pencarian besar-besaran yang melibatkan beberapa negara dijalankan di Lautan Hindi selatan tetapi tidak berhasil.

Sementara itu, dalam satu sidang akhbar, Loke berkata bahawa kontrak atau cadangan baru dengan Ocean Infinity untuk mencari pesawat itu memerlukan kelulusan Kabinet, kerana ia melibatkan implikasi kewangan, walaupun ia berdasarkan polisi “tiada temuan, tiada bayaran”.

“Kontrak sebelumnya telah tamat; pencarian itu pada 2017 dan berakhir pada 2018. Sekarang, ini adalah cadangan baru oleh Ocean Infinity. Kami memulakan dengan cadangan ini berdasarkan polisi ‘tiada temuan, tiada bayaran’.

“Kami mengharapkan, katakanlah, kami memulakan pada bulan Jun dengan Ocean Infinity dan kami berharap bahawa pesawat itu ditemui dan apabila ia (Ocean Infinity) menemukannya, terdapat implikasi kewangan kepada Malaysia,” kata Loke, sambil menambah bahawa beliau yakin Kabinet akan meluluskan cadangan akhir.

Ditanya sama ada Malaysia sudah berbincang dengan kerajaan Australia mengenai perkara ini, beliau berkata Malaysia akan berhubung dengan negara itu selepas Ocean Infinity telah menyelesaikan cadangannya.

“Buат masa ini, kami belum berhubung dengan kerajaan Australia lagi, tetapi sebaik sahaja Ocean Infinity menyelesaikan cadangan mereka, kami pasti perlu berhubung dengan kerajaan Australia untuk mendapatkan kerjasama mereka agar pencarian dapat segera dimulakan,” katanya.

Sumber: