Sebuah restoran bihun sup di Bangkok mendapat reputasi sebagai salah sebuah kedai bihun sup paling sedap di Thailand kerana satu rahsia: tak pernah basuh periuk selama 46 tahun.

Pemilik restoran yang bernama Wattana Panich, Nattapong Kaweenuntawong, menjelaskan periuk yang digunakan untuk mereneh bihun sup daging atau dipanggil neua tune dalam bahasa Thai tidak pernah dibasuh.

“Selama 45 tahun, sejak hari pertama kedai ini dibuka sehinggalah sekarang, kuah sup kami tak pernah dibuang. Ia disimpan sebelum dijadikan asas untuk sup baru esok,” jelas Kaweenuntawong kepada media pada tahun 2019.

Kaweenuntawong berkata kuah supnya yang berusia 45 tahun mempunyai ‘aroma dan rasa yang unik’.

“Apabila kami tutup kedai, kami akan terus memanaskannya semalaman dengan api perlahan. Esoknya, kami cuma tambah sahaja bahan-bahan dalam kuah sup tersebut.

JIka diperhatikan di sekeliling periuk neua tune di restoran itu, kelihatan ada bentukan kerak besar. Menurut Kaweenuntawong, kerak tersebut terbentuk hasil tumpahan kuah sup sejak 1974.

Anak panah menunjukkan kerak di tepi periuk Kaweenuntawong yang terbentuk hasil tumpahan kuah sup sejak 1974. (Foto: The Great Big Story)

Antara bahan-bahan yang digunakan oleh restoran Wattana Panich dalam neua tune mereka adalah daging lembu, bebola daging, perut lembu, bihun dan daun sup.

Tetapi dalam banyak-banyak bahan, kuah sup lama yang paling penting sekali kata Kaweenuntawong.

Lelaki berusia 40 tahun ini mengusahakan restoran ini bersama ibu dan isterinya.

“Mak saya masak pada waktu pagi. Saya masa pada waktu petang. Isteri saya jaga kaunter.”

Kaweenuntawong merupakan generasi ketiga dalam keluarganya yang mengusahakan restoran unik itu.

“Saya ada tiga anak. Saya harap mereka dapat meneruskan perniagaan ini dan menjadi generasi keempat.”

Konsep ‘masak tak basuh periuk makin sedap’ bukan asing

Sebenarnya konsep masak tak basuh periuk untuk menjadikan makanan semakin sedap tidak asing dalam dunia kulinari.

Kadang-kala ia dipanggil ‘pot-au-feu‘. Kadangkala ‘hunter’s pot‘ atau ‘perpetual stew‘. Tetapi semuanya merujuk kepada amalan menyimpan kuah sup dengan pemanasan api kecil.

Yang ditambah cuma daging, sayur dan air. Yang dibuang hanyalah lapisan lemak di atas kuah sup kerana di situlah bakteria berkumpul.

Kuah sup yang dimasak dengan cara begini selamat dimakan. Rasanya unik dan lain dengan sup yang dimasak dalam periuk baru. Asalkan dua perkaran dibuat:

  1. Lemak di bahagian atas kuah sup dibuang setiap kali kitaran masak baru bermula.
  2. Sayur dan daging yang berlebihan dibuang setiap dua kitaran memasak.

Malah di luar Thailand sebenarnya, ada sebuah restoran di barat Normandy, Perancis yang mendakwa tak membasuh periuk kuah sup mereka selama lebih 300 tahun.

Ada sebuah lagi restoran di Perpignan, Perancis yang telah memasak sup sama sejak abad ke-15. Malangnya, restoran tersebut lenyap selepas dibedil dalam Perang Dunia Kedua.

Di Malaysia juga, konsep ‘pot-au-feu‘ juga sebenarnya tak asing terutamanya kepada restoran masakan Cina (sup) dan mamak (kari). Bagaimanapun kami meragui mereka memasak sup atau kari sama lebih 46 tahun.

Baca juga artikel kami lain yang berkaitan:

KLHIVE © 2023