Institut Penyelidikan Perubatan (IMR) telah mengesan mutasi virus COVID-19 jenis D614G yang lebih mudah berjangkit di Malaysia. Penemuan ini adalah hasil ujian pengasingan dan kultur terhadap tiga kes daripada Kluster pesakit bawah siasatan (PUI) Sivagangga dan juga satu kes daripada Kluster Ulu Tiram.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Noor Hisham Abdullah berkata ini bermakna masyarakat perlu berwaspada dan lebih berhati-hati kerana virus COVID-19 dengan mutasi D614G ini telah terbukti dikesan di Malaysia. 

“Ia didapati 10 kali lebih mudah menjangkiti individu lain dan mudah merebak sekiranya disebar oleh individu super spreader.

“Setakat ini kedua-dua kluster ini didapati agak terkawal hasil tindakan kawalan kesihatan awam yang pantas. Ujian awal ini dan beberapa ujian susulan sedang dijalankan bagi menguji beberapa kes yang lain, termasuk bagi kes indeks bagi kedua-dua kluster ini,” katanya dalam kenyataan menerusi laman Facebook beliau semalam. 

Mengulas lanjut, katanya mutasi D614G ini ditemui saintis pada Julai 2020 dan berkemungkinan akan menyebabkan kajian vaksin sedia ada tidak merangkumi atau tidak berkesan terhadap mutasi ini.

Oleh itu, Dr Noor Hisham menyeru agar semua kekal mengaplikasikan tindakan pencegahan dan kawalan kesihatan awam iaitu berdisiplin dalam mengamalkan sepenuhnya prosedur operasi standard (SOP) yang ditetapkan iaitu penjarakan fizikal, pengamalan kebersihan kendiri dan memakai pelitup muka.

“Situasi terkini COVID-19 didapati masih terkawal dan Kementerian Kesihatan serta agensi lain masih berusaha membendung penularan COVID-19.

“Kerjasama masyarakat amat diperlukan agar dapat kita sama-sama memutuskan penularan jangkitan COVID-19 daripada segala jenis mutasi sekalipun,” jelasnya.

Menurut maklumat yang disalurkan oleh Dr Noor Hisham dalam Facebook beliau, mutasi D614G ini jauh lebih mudah berjangkit berbanding varian virus SARAS-CoV-2 sebelum ini. Bagaimanapun bukti makmal menunjukkan mutasi baru ini kurang berbahaya kepada nyawa. Tetapi rawatan masih perlu dibuat.

Baca juga artikel lain yang berkaitan:

Sumber: