Bekas Naib Presiden Amerika Syarikat ketika era pemerintahan Barack Obama, Joe Biden mencipta kejutan apabila berjaya memperolehi 290 undi elektoral manakala pencabarnya, Donald Trump dari parti Republikan hanya meraih 214 undi elektoral bagi melayakkannya menjadi Presiden Amerika Syarikat yang baharu.

us-election-2020

Pilihanraya Amerika Syarikat pada tahun ini dipalit dengan tuduhan penipuan dan salah laku apabila Biden berjaya mencatat kemenangan di tiga negeri yang dimenangi Trump pada 2006 iaitu Michigan, Wisconsin dan Arizona, tetapi Donald Trump bertekad untuk melakukan pengiraan semula di Wisconsin.

Trump bertindak mengemukakan tuntutan mahkamah bagi menghentikan pengiraan undi di Michigan serta Pennsylvania kerana mengesyaki berlakunya penyelewengan dan penipuan.

Dengan Biden hanya memerlukan 270 undi untuk menang pada waktu itu, Trump sebaliknya telah mengemukakan tuntutan mahkamah di beberapa negeri utama termasuklah Pennsylvania, Michigan dan Georgia berkaitan masalah pengundi yang tidak hadir dan meminta akses pemerhati ke lokasi pengiraan undi.

joe-biden-vs-donald-trump

Anak kedua Donald Trump, Eric Trump, mendakwa bahawa calon Demokrat melakukan penipuan dan mengatakan akan mengajukan tuntutan untuk menghentikan pengiraan undi di negeri itu.

Seperti di Florida semasa pilihan raya tahun 2000 yang terkenal, yang menarik perhatian dan ejekan di seluruh dunia, pengiraan semula boleh dilakukan untuk mengesahkan bahawa tidak ada kesalahan yang dilakukan ketika pilihan raya dan untuk menyelesaikan pertikaian mengenai penipuan dan penyelewengan lain.

Pada 2000, pengiraan semula telah dimulai di Florida, tetapi Mahkamah Agung AS memerintahkannya dihentikan, yang menyerahkan kemenangan itu kepada calon Republik George W. Bush berbanding Naib Presiden dari Demokrat, Al Gore.

Bagaimanapun, di bawah peraturan negeri Wisconsin, pengiraan semula tidak boleh diminta hingga keputusan pengundian disahkan pada 1 Disember.

Membingungkan bagi beberapa pemerhati asing, di AS peraturan pilihan raya tidak ditetapkan di Washington DC, tetapi di peringkat negeri dan kadang-kadang tempatan, yang memerlukan pemeriksaan terhadap pelbagai undang-undang yang berlainan dalam kes-kes membabitkan perselisihan.

joe-biden-vs-donald-trump
Penunjuk perasaan berhimpun di jalanan mendesak agar kesemua undian dikira dengan telus

Peraturan negeri Wisconsin juga menetapkan bahawa pengiraan semula boleh diminta oleh calon jika persaingan dipisahkan dengan margin satu peratus.

Walaupun dilanda pelbagai isu konspirasi membabitkan salah laku, penipuan serta penyelewengan pilihanraya di beberapa kawasan, ianya tidak mampu menghalang keputusan muktamad yang menaikkan nama Joe Biden sebagai Presiden Amerika Syarikat yang seterusnya.