Seorang pengurus jualan wanita yang sebelum ini tular di media sosial kerana memaki anggota polis dalam satu sekatan jalan raya Ops COVID-19 pada akhir Mac lalu, hari ini didenda RM3,100 oleh Mahkamah Majistret di Petaling Jaya.

Majistret Zhafran Rahim Hamzah mengenakan denda tersebut terhadap Tong Poh Kim, 44, selepas tertuduh yang sebelum ini mengaku tidak bersalah berkelakuan kurang sopan dan menghalang tugas anggota polis, menukar pengakuannya ketika kes itu disebut hari ini.

Tong didakwa melakukan perbuatan itu terhadap Koperal Izuan Hasim Nor Hamzah dengan mengeluarkan kata-kata ‘idiot’ (bodoh) pada 9.40 pagi 31 Mac lepas di Jalan Persiaran Surian di sini mengikut Seksyen 14 Akta Kesalahan-Kesalahan Kecil 1955 yang membawa hukuman maksimum denda RM100.

“Hoi stupid idiots, sekat jalan sampai jam teruk everywhere menyusahkan orang!” adalah ayat yang dikeluarkannya pada hari kejadian.

Dia juga mengaku menghalang Izuan Hasim menjalankan tugas dan fungsi jawatannya di tempat dan masa sama mengikut Seksyen 186 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman maksimum penjara dua tahun atau denda RM10,000 atau kedua-duanya sekali.

Bagi kesalahan berkelakuan kurang sopan, Tong didenda RM100 atau penjara sehari manakala bagi kesalahan menghalang tugas anggota polis, wanita itu didenda RM3,000 atau penjara sebulan.

Tong membayar denda itu.

Terdahulu, peguam Datuk Suraj Singh yang mewakili tertuduh memohon mahkamah agar hanya mengenakan hukuman denda terhadap anak guamnya atas alasan wanita itu mempunyai seorang ibu yang sedang koma akibat penyakit angin ahmar sejak 27 Feb lepas.

“Tertuduh benar-benar sudah insaf dan memohon maaf kepada semua pihak, termasuk polis. Dalam kes ini, tiada pergaduhan atau kekerasan jenayah kecuali perkataan ‘idiot’ yang dilontarkan tertuduh.

“Tertuduh bertindak sedemikian akibat tekanan emosi dan mental berikutan keadaan ibunya yang koma serta disebabkan terperangkap dalam kesesakan jalan raya lebih dua jam,” katanya sambil menambah ini adalah kesalahan pertama Tong.

Timbalan Pendakwa Raya Siti Zubaidah Mahat pula memohon mahkamah menjatuhkan hukuman yang seadil-adilnya terhadap tertuduh memandangkan kesalahannya yang tidak menghormati pasukan keselamatan negara adalah serius.

Sumber: