Peniaga Di Selangor Mahu PBT Lain Contohi MBSA

Beberapa peniaga dan penjaja kecil meminta pihak berkuasa tempatan (PBT) lain mencontohi Majlis Bandararaya Shah Alam (MBSA) yang membuka kaunter permohonan permit perniagaan.

Peniaga air balang dan buah, Abdul Razak Sudin, 55, berkata pendekatan MBSA menangani isu peniaga tanpa lesen dapat mengelak timbul isu lambakan gerai di bahu jalan.

“Prosedur permohonan lesen penjaja perlu dipermudahkan tanpa membabitkan pelbagai bayaran yang membebankan peniaga.

“Saya sudah berniaga sejak tujuh tahun lalu dan pernah beberapa kali memohon permit tetapi ditolak kerana syarat terlampau rumit dan jika prosedur dipermudahkan sudah pasti ramai peniaga dapat permit perniagaan,” katanya.

Sementara itu, M Muniandy, 70, yang pernah meniaga cendol sebelum ini berkata beliau tidak meneruskan perniagaan kerana isu permit.

“Apabila saya diberitahu MBSA buka kaunter permohonan permit perniagaan, saya terus datang dan berharap permohonan diluluskan,” katanya.

Manakala peniaga makanan Jepun, Zulliza Abdullah, 35, berkata beliau baru saja memulakan perniagaan selepas Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) tamat.

“Saya berniaga sushi di Bandar Baru Sungai Buloh dan memang saya berniaga tanpa lesen. Faktor lokasi pejabat MBSA pun agak jauh di Shah Alam, jadi apabila MBSA buat program seperti ini, saya terus datang buat permohonan lesen berniaga,” katanya.

Bagi peniaga nasi ayam, Mohd Sabri Mohd Syed, 59, langkah MBSA menggunakan pendekatan berdiplomasi dalam mencari penyelesaian isu lesen peniaga kecil wajar dicontohi semua PBT.

“Setelah mendengar taklimat MBSA, barulah minda saya terbuka berhubung perkara ini. Sebenarnya MBSA telah cuba bantu peniaga sebaik mungkin dan kita sebagai peniaga perlu beri kerjasama sepenuhnya.

“Nasihat saya kepada peniaga jika telah dapat lesen, jangan pula sewakan kepada pihak ketiga dan manfaatkan permit yang diberikan,” katanya.

Pandangan sama diberikan Yusof Amin, 50, yang memuji langkah MBSA membuka peluang kepada peniaga kecil memohon permit perniagaan.

“Sepatutnya semua PBT perlu tampil turun padang mendekati golongan peniaga kecil seperti saya yang hanya berniaga kecil-kecilan sahaja seperti jual jambu dan keropok,” katanya.

Baca juga artikel lain yang berkaitan:

Bacaan Seterusnya