Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, bahasa Inggeris akan menjadi medium pengajaran bagi pengajaran Sains dan Matematik sekali lagi – dalam usaha mempromosikan penggunaan dan penguasaan bahasa tersebut di kalangan pelajar.

PM Mahathir, yang juga menteri pendidikan bertindak, menekankan pentingnya menguasai bahasa Inggeris dan menambah bahawa kedua-dua mata pelajaran itu bukan “asli” kepada Malaysia.

“Geografi dan sejarah boleh datang dalam mana-mana bahasa, tetapi sains dan matematik bukanlah bidang pengetahuan pribumi.”

“Ia datang dari luar negara dan sebahagian besar datang kepada kita dalam bahasa Inggeris. ”

“Oleh itu, kita akan menggunakan Bahasa Inggeris dalam pengajaran Sains dan Matematik, “katanya dalam pertemuan khas dengan kumpulan pengurusan kementerian pendidikan semalam.

Pada bulan Mac tahun lepas, Tun Mahathir mengumumkan bahawa kerajaan telah mengambil pendekatan jalan tengah dalam isu mengajar Sains dan Matematik di sekolah-sekolah.

Tun Mahathir menegaskan bahawa pendekatan itu membolehkan sekolah memilih sama ada untuk mengajar dua mata pelajaran dalam Bahasa Inggeris atau Bahasa Melayu. Ini kerana sesetengah rakyat Malaysia menyokong idea itu manakala yang lain pula menentangnya.

Walau bagaimanapun, pada bulan Julai, beliau berkata kementerian pendidikan sedang mengkaji semula pengenalan Dasar Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) yang mula diperkenalkan pada tahun 2002.

Dasar PPSMI bertujuan meningakatkan penguasaan bahasa Inggeris pelajar, telah digugurka pada tahun 2012 kerana protes yang kuat.

PM mengakui bahawa rakyat Malaysia mahu melihat pembaharuan dalam dasar pendidikan negara, sambil menambah bahawa beliau sedang melihat kelemahan dalam dasar semasa yang memerlukan perhatian.

Tun Mahathir berkata: “Sudah tentu, pandangan saya tidak selalu popular atau diterima oleh orang ramai – tetapi saya merasakan saya perlu menggesa beberapa perkara tertentu untuk memastikan anak-anak kita membesar dan berupaya untuk menangani masalah kehidupan apabila dewasa.”

“Itulah tujuan pendidikan.”